ŁATWA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI

 

Danie, które tu proponujemy jest proste w wykonaniu, smaczne i pożywne. Dobre na obiad albo ciepłą kolację.

Składniki:

ziemniaki ugotowane w mundurkach, cebula, pieczarki, kiełbasa (proporcje dowolne)

ser mozzarella - najlepiej 2 kulki. 

przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie

trochę tłuszczu (najlepiej smalec)

keczup

 

Ziemniaki obieramy z łupinek, kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą tłuszczu, na nią kładziemy warstwę ziemniaków, posypujemy przyprawami.

Cebulę, pieczarki i kiełbasę kroimy i podsmażany na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Można wszystkie razem wymieszane. Jeśli pieczarki puszczą zbyt wiele wody odcedzamy ją za pomocą durszlaka. Wysypujemy wszystko na warstwę ziemniaków.

Ser mozzarella ścieramy na dużych oczkach tarki. Posypujemy na wierzchu. Można jeszcze na górze też posypać przyprawami, byle nie za dużo.

Wszystko razem wstawiamy do piekarnika na około pół godziny. 150 - 175 stopni Celsjusza z nawiewem.

Po nałożeniu na talerz polewamy keczupem.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

K.I. GAŁCZYŃSKI - JUTRO POPŁYNIEMY DALEKO - tekst

UWE I WILI - PAWEŁ I GAWEŁ PO ŚLĄSKU

ZAGADKI WIERSZOWANE DLA DZIECI - RELIGIA